Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Persoanele fizice autorizate sunt reglementate conform OUG 44/2008 iar Societatile cu raspundere limitata prin legea societatilor comerciale– legea 31/1990.
Costuri de infiintare
- Pentru un PFA nu se infiinteaza capital social;
- Pentru un SRL suma minima pentru constituirea capitalului social este de 1 leu.
Pe langa aceste cheltuieli se mai adauga si taxa la ONRC, eventual onorariul avocatului sau notariului care se ocupa de documentatia aferenta inregistrarii societatii dar si alte cheltuieli care pot sa apara pe parcurs.
Codurile CAEN
- PFA in general are mai putine coduri CAEN (maxim 5 clase de activitati) sunt strict pe specializarea avuta de intreprinzator
- SRL poate avea cate coduri CAEN doreste.
Impozite
- Pentru un PFA se aplica cota standard de impozit de 10% . Calculul si plata impozitului de realizeaza o singura data pe an, respectiv pana in data de 25 mai a anului urmator.
Este bine de mentionat faptul ca PFA poate sa fie in sistem real sau la norma de venit
1. Norma de venit
Impozitul se plateste in functie de norma stabilita in zona in care se afla sediul PFA la care se aplica cota de 10% si nu se deduc cheltuieli la calculul de impozit.
Normele le puteti regasi pe site-ul ANAF .
In conditiile depasirii plafonului de 12 salarii minime brute pe tara trebuie achitat CASS 10% si CAS 25% (cu anumite exceptii).
2. Sistem real
Trebuie sa luam in considerare venitul net efectiv realizat de PFA, adica diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile la care aplicam cota de 10 %.
In conditiile depasirii plafonului de 12 salarii minime brute pe tara trebuie achitat CASS 10% si CAS 25% (cu anumite exceptii).
- In cazul unui SRL care este microintreprindere (nu a depasit plafonul de 1.000.000 euro la cursul valutar valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile. Cotele de impozitare pot sa fie de 1% in cazul in care exista angajati sau 3% in cazul in care nu exista angajati.
ATENTIE: pentru a beneficia de facilitate de plata de 1 %, angajatul pe care il aveti in societate trebuie sa aiba contract de munca cu norma intreaga sau sa existe mai multi angajati ale caror norme insumate totalizeaza o norma intreaga.
Calculul impozitului se realizeaza trimestrial iar cota de impozitare se aplica asupra veniturilor realizate.
Am scris aici mai multe detalii despre baza de impozitare: Care sunt cotele de impozitare pentru microintreprinderi si din ce se constituie baza impozabila ?
Numar de angajati
- Potrivit OUG 44/2008 Articolul 17, aliniatul 1, PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat în conditiile legii.
- Pentru un SRL nu exista o reglementare care sa mentioneze un numar minim sau maxim de salariati.
TVA
Din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata (TVA), orice contribuabil care depaseste plafonul de 300.000 lei Cifra de afaceri (calculata din punct de vedere al TVA, conform prevederilor Codului fiscal) in cadrul unui exercitiu financiar trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA.
Este bine de mentionat si faptul ca inca de la infiintare, atat PFA cat si SRL pot sa opteze pentru a fi platitoare de TVA.
Declaratii fiscale
- pentru un PFA obligatiile declarative sunt mai putine, in general se depun doar cateva declaratii
Declaratia unica (D212) se depune in general o data pe an, pana in data de 25 mai a anului urmator.
In cazul in care exista angajati se completeaza declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate (D112)
Declaratii de TVA – daca este cazul se depune D300, D390, D394
- pentru un SRL obligatiile declarative sunt mai complexe, atat datorita faptului ca se tine contabilitatea in partida dubla, dar si activitatea desfasurata cuprinde mai multe obiecte de activitate.
Declaratia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat (D100), trimestrial
In cazul in care exista angajati de completeaza declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate (D112)
Declaratii de TVA – daca este cazul D300, D390, D394.
Contabilitate
- Pentru un PFA contabilitatea se tine in partida simpla dar se poate tine si in partida dubla daca se doreste. Contabilitatea in partida simpla este mai usoara si se poate tine chiar de catre antreprenor.
- Pentru un SRL se tine obligatoriu in partida dubla. Contabilitatea in partida dubla este mai complicata si de regula se tine de catre un contabil care poate sa fie angajat in cadrul societatii sau in baza unui contract de prestari servicii.
Vechimea in munca si contributiile salariale:
Pentru SRL
Vechimea munca pentru un antreprenor care detine un SRL este doar in momentul angajarii sale pe baza unui contract de munca.
Pentru PFA-uri a aparut o noutate legislativa in 2022 – in sensul in care activitatea PFA-urilor a inceput sa fie recunoscuta ca vechime in munca -Legea 125/2022. Am scris mai multe aici: Oficial! Reglementarea vechimii in munca la PFA-Legea 125/2022
Ve recomandam sa cititi si articolul Plafoane fiscale pentru anul 2022